Neden Beres Damla

Hungarikumlar: Béres damlası – “Çözüm doğanın kendisinde gizli!”

9. May 2017

Béres Damlasının nasıl keşfedildiği ve bu ürünün nasıl olup da Macaristan’da ve Avrupa’da ün salıp üretilmeye başlandığı başlı başına ilginç bir konudur. İlacı keşfeden doktor ve araştırmacı, kendine inanan, bulduğu karşımın gücü hakkında bir an bile tereddütte düşmeyen cesur bir adamdır.

45 yıl süren bir kavganın sonucudur Béres damlasının başarısı, bunun nasıl gerçekleştiği ise ders kitaplarına bile girecek bir öyküdür.

József Béres 1920 yılında doğdu. Daha gençlik yıllarından itibaren en çok ilgi duyduğu şey doğa idi. Bu nedenle de Ziraat bahçe meslek eğitimi almak istedi, ancak II Dünya Savaşı nedeniyle meslek lisesini yarıda bıraktı. Askere alındı ve cepheye sevk edildi. Savaşta yaralandı bu nedenle de terhis oldu. Sol kolu ve omzu sakatlandı. Bir kolunu kullanamaz hale gelmişti.

Bir kolunu iyi kullanamaması onu hayallerinden alıkoymadı. Liseyi bitirip üniversite hazırlıklarına başladı. 1961 yılında Ziraat fakültesine kaydoldu. 1965’de üniversiteyi bitirdi, ancak eğitimi sadece üniversitedeki tarım ve ziraat üzerine derslerle sınırlı kalmamıştı. Pek çok alanda kendini yetkinleştirdi. Özellikle de anatomi, fizyoloji ve zirai kimya üzerine de uzmanlaşmıştı.

Bilimsel faaliyetlerinin ilk döneminde kendini araştırmalara verdi. Bitkinin yetiştiği ortamın bitki üzerinde çok önemli etkiler bırakması olgusu dikkatini çekiyordu. Buradan hayvan araştırmalarına ve sonuçta da insanlarla ilgili araştırma konularına bağlandı.

Ünlü damanın keşfi

1972 yılında kendi deneyim ve araştırmalarına dayanarak Béres damlasını keşfetti. Kendi
imkânlarıyla bunu 4 yıl boyunca üretti, önce eşe dosta dağıttı. Ama insanlar üzerindeki olumlu etkisinin kulaktan kulağa yayılmasıyla ürün tüm Macaristan’da birden tanınır hale geldi. İnsanlar Macaristan’ın dört bir yanından bu ilacı alabilmek için akın akın bu mucize doktora başvuruyorlardı.

Bu ise rejim tarafından hoş görülmüyordu. 1975 yılında sahtecilik ve büyücülük suçlamasıyla hakkında işlem başlattılar. Hapse atılması tehlikesi de vardı. Ancak bu onu yıldırmadı. 1976’da keşfettiği maddenin patenti için resmen başvurdu. O insanların hayatlarını iyileştirmek ve onları daha sağlıklı hale getirebilmek için her şeyi göze almıştı.

1978 yılından itibaren bulduğu ilaç eczanelerde “yardımcı madde” olarak satılmaya başlandı, ancak bu maddenin resmen ilaçlar ve tıbbi maddeler listesine alınması için 11 yılın daha geçmesi gerekecekti. Rejim değişikliğinin ardından Béres damlasının önü açıldı.

Béres damlası neye iyi geliyor?

Bu damla bağışıklık sistemini iyileştirmek ve dengesini mükemmelleştirmek için kullanılıyor. Amaç  ortaya çıkan bağışıklık sistemi zayıflığını güçlendirip hastanın tedaviye daha olumlu cevap vermesi.

Béres Damla içinde önemli elementler bulunmaktadır. Bu elementler Çinko, Demir, Bakır, Krom, Manganez, Molibden, Flor, Selenyum gibi çok önemli elementlerdir.

Bu maddeler soğuk algınlıklarında, vücudun bir ameliyat gibi bir nedenle güçsüz kalma durumunda, nekahat dönemlerinde, kanser sonrası tedavilerde bünyeyi güçlendirmede yararlıdırlar. Genel halsizlik ve yorgunluklarda da vücuda zindelik verirler.

2012 yılında Béres Damla terkibinde değişikliklere gidildi.  Béres Damla Extra 2 yeni elementle zenginleştirildi ve Çinko miktarı da arttırıldı.

József Béres bu alanda çağından önde gidiyordu. Onun bu ilacı geliştirdiği 1972 yılında aslında bu elementlerin insanlar için ne kadar gerekli olduğu ve sağlıklı bir yaşam için tam olarak ne kadar kullanılması gerektiği bilinmiyordu.

2012 yılında Macaristan’ın en büyük bilimsel ödülü olan Széchenyi ödülüne layık görüldü.

Yine aynı yıl Semmelweis Tıp Fakültesine bağlı Tabipler Müzesinde bir heykeli dikildi. Bir zamanlar “büyücülükle” suçlanan doktor, şimdi sağlık alanının en büyükleri arasında kendisine layık olan yeri almıştı.

Onu çalıştığı alanın en büyükleri arasına sokan ilkesini her zaman her fırsatta haykırmaktan çekinmedi:

“Çözüm doğanın kendisinde gizli! Keşfetmek istiyorsan merak et, araştır, bul.”

József Béres işte bu ilkeyle sağlık ilaç ve tedavi sektöründe en büyük başarılardan birine imza attı.

Türkinfo

Macaristan Ankara Büyükelçiliğinin desteğiyle hazırlanmıştır.

Kaynak: https://turkinfo.hu/kultur/unlu-macarlar-ve-hungarikumlar/hungarikumlar-beres-damlasi-cozum-doganin-kendisinde-gizli/